Az Ön gyermeke védett a járványos agyhártyagyulladás ellen?

A járványos agyhártyagyulladásért felelős Meningococcus baktériumnak 5 típusa van (ún. szerocsoportok), amelyek leginkább képes betegséget okozni: A, B, C, W, X, Y. Hazánkban, Európa más részeihez hasonlóan, a megbetegedések többségét évek óta a B csoportú baktérium okozza. (Előfordultak rövidebb, járványos időszakok, amikor a C csoport dominanciáját lehetett megfigyelni.)
A betegség súlyos, akár halállal végződhet még megfelelő kezelés ellenére is, ezért a leghatékonyabb megelőzés a védőoltás. Magyarországon elérhetőek a baktérium B, C és kombináltan az ACWY típusai ellen védő vakcinák. Nagyon fontos, hogy az adott védőoltás kizárólag az adott típusú baktérium ellen képes védelmet adni: például, ha gyermeke megkapta a C típus elleni védőoltást, az nem biztosít védelmet a baktérium B típusa ellen és fordítva. Hogy kinek melyik oltás ajánlott, az sok tényező függvénye, pl. életkor, aktuális járványügyi helyzet, érvényes szakmai ajánlások stb.1
Ellenőrizze rendszeresen a saját és gyermeke oltottsági státuszát, és ha szükséges, konzultáljon kezelőorvosával! Ezen az oldalon a betegséggel és védőoltásokkal kapcsolatosan talál információkat. 

 

 

A betegségtől kell félni,
nem az oltástól

Dr. Onozó Beáta
gyermekgyógyász
az ajánlott védőoltásokról

Kattintson ide a letöltéshez >>

 

A betegségtol kell félni, nem az oltástól

1 Módszertani Levél az Invazív Meningococcus Betegségről II., Átdolgozott Kiadás, 2017